VAKSIN PERCUMA MULAI HUJUNG BULAN FEBRUARI 2021 - MELALUI 3 FASA

 Bermula hujung bulan ini kerajaan akan memulakan pelaksanaan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan .


Perdana Menteri Muyiddin Yassin mengatakan bahwa pemerintah mensasarkan 90% penduduk negara ini atau 26.5 juta orang yang akan mendapat vaksin secara percuma .
Beliau mengatakan bahawa fasa pertama melibatkan 500,000 pekerja , termasuk pekerja kesihatan dan pekerja bukan kesihatan, dan program imunisasi dijadualkan berakhir pada bulan April.


Tahap kedua akan melibatkan populasi berisiko tinggi Covid-19 iaitu orang tua dan golongan rentan 60 tahun keatas yang menderita penyakit seperti penyakit jantung , obesiti , diabetes dan tekanan darah tinggi.

Orang kurang upaya juga termasuk dalam fasa ini . Pada fasa kedua (Dari April hingga Ogos) dianggarkan 9.4 juta orang akan menerima vaksin.

Untuk tahap ketiga vaksin yang tinggal adalah orang dewasa 18 tahun dan lebih tua , yang akan bermula dari Mei 2021 hinggi Februari 2022. Tahap ini penting untuk pembentukan perlindungan kumpulan kekebalan kawalan dan kawanan. 


Dalam ucapannya oleh perdana menteri, dia mengatakan: "Orang kurang upaya (OKU) juga termasuk dalam tahap ini. Diperkirakan tahap kedua akan berlangsung antara April 2021 dan 2021, dan sejumlah 9.4 juta orang akan diberi vaksin. "Menteri hari ini.


Muhyiddin mengatakan bahawa fasa ketiga melibatkan orang dewasa berumur 18 tahun ke atas, dan fasa ini akan bermula dari Mei tahun depan hingga Februari tahun depan.Fasa ini bertujuan untuk membentuk perlindungan kumpulan dan seterusnya mengawal wabak tersebut.


Dia juga menjelaskan bahawa lebih banyak maklumat mengenai rancangan imunisasi COVID-19 nasional akan diumumkan tidak lama lagi, termasuk prosedur pendaftaran, lokasi pusat vaksinasi dan maklumat yang berkaitan.


Dia mengatakan bahawa pada masa yang sama, untuk memastikan pelaksanaan program imunisasi yang betul, Kabinet telah bersetuju untuk melantik Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin sebagai menteri penyelaras program imunisasi COVID-19 nasional.


Dia mengatakan bahawa dia akan memimpin pasukan petugas untuk menguruskan pelaksanaan rancangan, terutama masalah yang berkaitan dengan logistik dan koordinasi dengan badan-badan negeri dan pemerintah.


“Ini membolehkan Kementerian Kesihatan (KKM) terus fokus pada fungsi sektor perkhidmatan kesihatan sebagai tindak balas terhadap penyebaran wabak COVID-19 yang masih membimbangkan. "


Muhyiddin mengatakan pada waktu yang sama, pemerintah telah mengarahkan pihak berkuasa untuk menggunakan pelbagai kemudahan, termasuk kemudahan kebersihan awam dan swasta, gimnasium, pusat persidangan, auditorium awam dan universiti sebagai pusat vaksinasi.


Dia berkata: "Untuk memastikan kemajuan program yang lancar dan teratur dan memberikan kemudahan kepada orang ramai, lebih dari 600 pusat penyimpanan akan dibuka di seluruh negara, yang juga merupakan pusat vaksinasi."


Oleh itu, dia memanggil dan menjemput keseluruhan


Orang ramai mengumpulkan tenaga dan semua sumber yang ada untuk menjayakan rancangan terse but.        

         

Next Post Previous Post
1 Comments
  • Sarna
    Sarna 5 February 2021 at 16:20

    Betul ke

Add Comment
comment url

You may also like