[TERKINI] TARIKH DAFTAR BPR 2021 DILANJUTKAN SEHINGGA 25 FEB 2021 -SEMAK SEKARANG


Kuala Lumpur: Tarikh pendaftaran Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) yang baru dan diperbaharui sebelumnya dibuka dari 15 Januari 2021 hingga 15 Februari 2021, dan kini telah dilanjutkan hingga 25 Februari.

 

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafr Tengku Abdul Aziz mengatakan bahawa langkah-langkah telah diambil untuk memastikan ACA diterima oleh mereka yang benar-benar berkelayakan, dengan mempertimbangkan pelaksanaan di hampir semua negara / wilayah. Perintah kawalan gerakan (PKP) pada masa ini .

 

"Hanya pemohon yang tidak pernah menerima Bantuan Hidup 2020 (BSH) atau Bantuan Penjagaan Negara (BPN) B40 dan keluarga dengan pendapatan bulanan tidak lebih dari RM5,000 yang perlu memohon permohonan baru.

 

Dia mengatakan dalam satu kenyataan di Kuala Lumpur hari ini: "Ini termasuk kumpulan rentan baru yang layak untuk memohon kerana perubahan dalam pendapatan mereka kerana kesan penyebaran Covid-19."

 

Menurutnya, semasa proses pendaftaran

Baru / dikemas kini, ada di antara mereka yang gagal dan belum menerima BPR masih berpeluang untuk mengemukakan permohonan pengesahan semula.

 

Dia berkata: "Sekiranya maklumatnya tetap sama, penerima BSH 2020 dan BPN B40 yang sebelumnya dilalui tidak perlu mendaftar / mengemas kini semula.

 

Menteri Kewangan menyatakan bahawa fasa pertama pembayaran BPR akan dipercepat hingga akhir Februari 2021 kerana

 

Rancangan itu diumumkan dalam "Pelan Perlindungan Ekonomi Malaysia dan Warganegara (Permai)" pada 18 Januari.

 

"Fasa kedua pembayaran BPR diharapkan akan dibayar pada awal Mei 2021. Masa yang diperlukan untuk memproses permohonan yang diterima, terutama permohonan baru.

 

"Sejauh ini, Jabatan Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) telah menerima hampir 550,000 permohonan

 

Dokumen baru yang perlu disahkan dan diperiksa semula dalam sistem.

 

Dia berkata: "Selain itu, proses pengesahan bersama ini juga melibatkan 25 agensi kerajaan, termasuk Badan Pendaftaran Nasional (JPN) dan LHDNM, untuk memastikan bahawa mereka yang benar-benar layak diluluskan oleh BPR."

 

Pemohon BPR boleh merujuk kepada FAQ yang dimuat naik di portal rasmi BPR https://bpr.hasil.gov.my untuk maklumat lebih lanjut.

 

Sekiranya tidak ada perubahan dalam maklumat tersebut, penerima BSH 2020 dan BPN B40 yang dilalui sebelumnya tidak perlu mendaftar semula atau mengemas kini.

 

Seperti yang diumumkan dalam program bantuan Ekonomi dan Perlindungan Rakyat Malaysia (PERMAI) pada 18 Januari 2021, fasa pertama pembayaran ACA juga akan dipercepat hingga Februari 2021.

 

Pembayaran BPR fasa kedua dijangka akan dibayar pada awal Mei 2021.

 

Setakat ini, Jabatan Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) telah menerima hampir 550,000 permohonan baru, yang perlu disahkan dan diperiksa semula dalam sistem.


                

Next Post Previous Post
1 Comments
  • Vila
    Vila 15 February 2021 at 08:27

    Cara kemaskini dlm online

Add Comment
comment url

You may also like