Gantian MyKad Secara Online (Rosak Atau Hilang)

 Penggantian Mykad dalam talian laman portal JPN adalah bagi individu yang kehilangan kad pengenalan Atau  kerosakan cip.

MyKad anda tidak dalam keadaan yang baik ?

Sekarang, anda tidak perlu bersesak di JPN lagi kerana sistem penggantian MyKad sudah berjalan, memudahkan pengguna membuat aplikasi penggantian MyKad secara dalam talian.

Menurut peraturan 13 Peraturan Pendaftaran Negara tahun 1990 (direvisi pada tahun 2007), setiap orang yang kehilangan kad pengenalan (MyKad) harus segera memohon kad pengenalan gantian.

Sekiranya sebelum ini pemohon harus membuat permohonan secara manual di mana-mana titik JPN, sekarang pemohon hanya perlu log masuk ke sistem gantian MyKad di;  https://mykadganti.jpn.gov.my/mykadganti/public/tetapan_masa.php


Gantian MyKad

 

Sebelum menggunakan sistem penggantian ini, pengguna mesti mendaftar terlebih dahulu dengan portal Kerajaan Malaysia. 

 


Kemudian anda boleh log masuk ke Sistem Pertukaran MyKad untuk meminta penggantian.

Sistem ini hanya berfungsi pada hari Isnin hingga Jumaat, dari jam 8:00 pagi hingga 4:30 petang.

Sistem ini hanya membolehkan pengguna memohon pertukaran MyKad, bukan meminta pertukaran maklumat seperti alamat dll.

Tempoh pengumpulan adalah seperti berikut:


 - Selepas tempoh 5 hari waktu bekerja di JPN cawangan Semenanjung Malaysia


Selepas tempoh 7 hari waktu bekerja di JPN cawangan Sabah dan Sarawak


- Selepas tempoh 30 minit di Ibu Pejabat JPN W.P Putrajaya, Ibu Pejabat Negeri dan di semua Cawangan UTC

 

 

Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh memuat turun secara manual pengguna di sini atau hubungi 03-88807077 / 7071/7067/7069/8206.

 

Untuk peringatan anda: Perkhidmatan pertukaran MyKad ini hanya sah untuk warganegara Malaysia yang sudah memiliki MyKad sahaja.

 

Selain itu, anda juga dapat mengirimkan permintaan penggantian melalui MyEG untuk:


Gantian biasa Pengguna boleh memohon penggantian biasa untuk menaik taraf cip MyKAD dari 32K atau 64K hingga 80K. Naik taraf ini dirancang untuk menyokong aplikasi baru. (Contoh: aplikasi baru yang telah dirancang untuk agensi kerajaan seperti FAMA, DOSH, JPA, DOF)


Gantian hilang MyKad – Penggantian Tuntutan MyKad: tidak boleh melebihi 5 kali jumlah tuntutan itu sendiri. Kompaun pekerja akan dikenakan untuk kes kehilangan. Rayuan kompaun hanya dapat diajukan di pejabat JPN. Pemohon dinasihatkan untuk menyerahkan laporan polis agar dokumen pengenalan sementara dikeluarkan - untuk tujuan rasmi - oleh mana-mana cawangan JPN.


Gantian kad atau cip rosak – Pengguna boleh meminta penggantian jika keadaan fizikal MyKad rosak atau cip MyKad tidak dapat dibaca semasa proses verifikasi oleh agensi yang berkenaan untuk sebarang transaksi

 

Pengambilan MyKad

 

Anda yang telah membuat pertukaran pertukaran MyKad harus memeriksa status pertukaran di portal JPN rasmi.

MYEG tidak menyediakan Perkhidmatan Penghantaran MyKad.

MyKad anda yang telah siap boleh diambil di kaunter yang dipilih semasa proses permohonan. Biasanya, proses ini akan memakan masa 10 hari bekerja, kecuali di pejabat JPN Putrajaya, kad anda akan siap dalam 24 hari bekerja sahaja.

Semasa pengambilan, anda mesti membawa resit JPN dari MYEG beserta MyKad lama atau dokumen pengenalan sementara (KPPK09).

Bagi yang ingin mewakilkan anda tidak boleh menggunakan MyKad ini kerana pemohon harus melakukan pengesahan cap jari mereka sendiri.

  

Untuk maklumat lebih lanjut, sila lawati laman portal rasmi -- >>  https://www.myeg.com.my/ <<


              

Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url

You may also like