JADUAL PENUH PEMBAYARAN BANTUAN PRIHATIN RAKYAT (BPR) 2021


 Terkini Semasa, tarikh jadual pembayaran duit Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) 2021 masuk bank dan semakan bagi status isi rumah dan bujang. Pembayaran duit (BPR)  akan di kreditkan atau dimasukan terus ke dalam akaun bank pemohon selepas permohonan baru dan kemaskini maklumat anda telah di sahkan berjaya.


Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) Telah Menggatikan Bantuan Sara Hidup (BSH)


BPR adalah merupakan skim bantuan yang telah menggantikan BSH.BPR akan dilaksanakan dengan kadar bantuan dan kategori pendapatan yang lebih baik mulai Januari 2021.

Sama saja seperti BSH, pembayaran BPR akan dilaksanakan secara berperingkat sehingga mencapai jumlah keseluruhan duit BPR berdasarkan kategori pendapatan bujan dan isi rumah secara bulanan seperti yang ditetapkan dalam syarat.


Jadual Penuh Tarikh Pembayaran Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) 2021


Dibawah adalah jadual pembayaran BPR 2021 secara berfasa serta maklumat jumlah duit yang diterimata oleh pemohon baru dan penerima sedia ada (BSH) sekiranya permohonan atau kemaskini maklumat anda disahkan telah berjaya.


Tarikh Jadual Bayaran Kategori (Bujang) BPR 2021

Jumlah bantuan bayaran BPR 2021 kategori bujang berpendapatan RM 2500 ke bawah dan berusia 21 tahun sehingga 59 tahun manakala bagi golongan OKU berumur 18 tahun sehingga 59 tahun.


Tarikh Jadual Bayaran Kategori (Isi Rumah) BPR 2021

Jumlah bantuan bayaran BPR 2021 kategori isi rumah berpendapatan RM 2500 kebawah.Jumlah bantuan bayaran BPR 2021 kategori isi rumah berpendapatan RM 2501 sehingga RM4000.


Jumlah bantuan bayaran BPR 2021 kategori isi rumah berpendapatan RM 4001 sehingga RM5000.

Info penting: Pembayaran untuk kategori isi rumah mengikut jumlah pendapatan semasa dibuat secara berfasa sehingga capai jumlah keseluruhan bantuan dan tarikh pembayaran , tertakluk pada perubahan semasa.

Lampiran Pembayaran BPR 2021 Fasa 1
Jadual Pembayaran Bantuan Rakyat (BPR)

Kementerian Kewangan Malaysia akan mengeluarkan jadual pembayaran "Bantupuri Hating KMT 2021" melalui Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) sebagai rujukan bagi penerima pembayaran.

Kaedah pembayaran dan kaedah pembayaran

Pembayaran ACA 2021 akan dikreditkan terus ke akaun bank masing-masing. Walau bagaimanapun, bagi penerima ACA 2021 baru yang masih belum mempunyai akaun bank, Simpanan Nasional Bank (BSN) akan secara automatik membuka akaun bank pemohon berdasarkan perjanjian pemohon dan pernyataan pada borang atau manual permohonan dalam talian.

Maklumat pemohon dan penerima baru akan melalui proses semakan

Maklumat aplikasi ACA baru dan kemas kini maklumat penerima yang ada akan menjalani proses pengesahan yang komprehensif dengan pelbagai agensi kerajaan untuk mengenal pasti pendapatan bulanan terbaru pemohon baru dan penerima yang ada.

Ejen yang terlibat dalam kajian data

Agensi yang terlibat dalam mengkaji data bantuan penjagaan termasuk Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), LHDN, Jabatan Akauntan Umum Malaysia (AGD), Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP), dan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM). ) Dan institusi lain yang berkaitan.

                 


Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url

You may also like