CARA MEMOHON [I-LESTARI] KWSP
I-lestari  ialah kebijakan kerajaan yang membolehkan pencarum mengeluarkan wang dari Akaun 2 KWSP mereka.Program ini membolehkan pengguna membuat permintaan pengeluaran dengan mudah dan memeriksa statusnya.

Bagi menjalankan urusan sebelum ini, pencarum perlu mempunyai i-akaun KWSP , tetapi kini boleh dibuat menerusi i-Lestari dengan lebih mudah.

Kemudahan itu dibuat untuk membantu orang semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), kerana mereka tidak dibenarkan keluar dan berniaga di pejabat KWSP pada masa ini. Kerana keadaan ini, pemerintah mengambil langkah pengurusan dalam talian.

Wujudnya i-Lestari juga dapat membantu orang yang terkena wabak Covid-19.  Pencarum boleh membuat pengeluaran sebanyak RM 500  sebulan, bergantung kepada baki di dalam akaun 2 KWSP.


SIAPAKAH YANG BOLEH MEMOHON I-LESTARI?
Setiap warganegara Malaysia atau pemastautin tetap di bawah 55 tahun layak untuuk memohon i-Lestari. Mereka juga mesti mempunyai baki simpanan dalam akaun 2 KWSP .  Bagi bukan warganergara, fasa kedua akan dibuka pada waktu yang tidak ditentukan .

Anggota yang sudah lama tidak bekerja boleh membuat permohonan sekiranya memnuhi syarat, dan masih ada baki simpanan dalam akaun KWSP  .Anggota tersebut memohon dan diluluskan pada usia 54 tahun dan akan menerima pengeluaran sebelum berumur 55 tahun dan berakhir selepas itu.


CARA MEMOHON I - LESTARI
Anda boleh memohon dengan cara layari laman sesawang [https://ilestari.kwsp.gov.my] apabila anda belum membuat permohonan. Satu permohonan suda mencukupi, dan anda boleh mengajukan permohonan pada bila-bila masa sebelum Mac 2021, tetapi had pengeluaran hanya sebelum April 2021. Semasa membuat permohonan, masukkan butiran maklumat, seperti nama penuh dan nombor ID.Anda juga harus mempunyai akaun bgank atas nama anda sendiri untuk memudahkan KWSP untuk memasukkan pengeluaran terus ke dalam akaun anda.

Anda juga memerlukan nombor. telefon yang sah untuk membantu mengesahkan indentiti anda, terutamanya jika anda lupa maklumat peribadi anda.


i-Lestari membolehkan pencarum mengeluarkan kredit tanpa i-Akaun.

Menggunakan i-Lestari, anda tidak perlu hadir ke pejabat KWSP. 

Untuk buat permohonan, isikan juga alamat e-mel, alamat lengkap. Kemudian masukkan amaun yang dipohon.

Pilih bank anda, masukkan simpanan atau akaun bank yang sah. Lihat semua butiran maklumat yang anda masukkan, kemudiam periksa senarai semak di bahagian " Perjanjian ",

Untuk ahli disarankan melalui dalam talian untuk mempercepatkan proses kelulusan. Sebab permohonan secara manual melalui e-mel dan pos akan mengambil masa lebih lama. Sedangkan untuk ahli yang bukan warganegara Malaysia permohonan hanya boleh dibuat selain di dalam talian sahaja. 

      

Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url

You may also like