Bantuan Jabatan Kebajikan(JKM) (RM200-RM300) Dinaikkan sehingga RM1000IBU KOTA: Tan Sri Muhyiddin Yassin memberi jaminan, cadangan menaikkan kadar bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) kepada RM1,000 sebulan, berbanding RM200 hingga RM300 sekarang, akan dilaksanakan segera.

Perdana Menteri mengatakan bahawa sebagai pemerintah yang prihatin, dia akan memastikan bahawa mereka menikmati hak dan peluang yang sama untuk hidup seperti anggota masyarakat yang lain.

Dia berkata: " Memandangkan keadaan ekonomi dan kos sara hidup semasa, saya mengesyorkan agar JKM memberikan bantuan bulanan 200 hingga 300 ringgit kepada mereka yang layak mendapat RM1,000.

"Sudah tentu, orang kurang upaya (OKU) juga kana dimasukkan dalam kumpulan masyarakat dan mereka akan mendapat manfaat daripadanya.
"Saya akan pastikan cadangan ini dapat dilaksanakan segera. Insya-Allah," katanya dalam artikel di lama Hari OKU Sedunia dan Facebook hari ini.

Menurut laporan, pada bulan Ogos tahun lalu, Muhyiddin mengusulkan untuk meningkatkan bantuan bulanan dan bekerja keras membantu oraganisasi tersebut termasuk B40 adalah keinginan pemerintah Liga Nasional di bawah kepimpinannya.

Muhyiddin mengatakan bahawa orang kurang upaya adalah anggota komuniti, dan masyarakat selalu sengat dekat dan dihargai olehnya dan pemerintah.

"Sebelum mengunjungi Desa Rejang di Projek Perumahan Rakyat (PRP) setapak dan Taman Sri Keramat (Taman Sri Keramat) di Putadan, Sabah, saya sendiri pernah menemui kumpulan ini beberapa kali ini," jelasnya

Dia mengatakan bahawa kerajaan, melalui Kementerian Kewangan juga telah mengumumkan beberapa inisiatif untuk membantu organisasi ketika anggaran 2021 baru-barun ini dicadangkan, termasuk meningkatkan bantuan kecacatan bulanan untuk orang kurang upaya dari RM250 menjadi RM300, dan meningkatkan elaun kecacatan. Kadar dinaikkan dari RM400 menjadi RM450 dan bantuan untuk menjaga orang kurang upaya telah meningkat dari RM359 kepada RM500.

Beliau berkata, mengikut rekod JKM, bilangan OKU berdaftar di Malaysia setakat ini ialah 581,265 orang dan beliau berharap kempen mendaftarkan golongan tersebut dipergiatkan lagi bagi memastikan tiada yang tercicir dan tidak diberikan perhatian.

"Perkara ini sangat penting untuk menjamin golongan ini tidak terlepas daripada menerima bantuan kerajaan, terutamanya ketika situasi sukar penularan pandemik COVID-19.

"Saya mendoakan semoga golongan OKU diberikan tempat sebaiknya dalam kalangan masyarakat, seterusnya dapat sama-sama berperanan dalam pembangunan negara," katanya.

Katanya, kerajaan , melalui Kementerian Kewangan, juga telah mengumumkan beberapa  inisiatif  untuk membantu organisasi ketika baru-baru ini mencadangkan belanjawan 2021, termasuk meningkatkan kadar elaun kecacatan bulanan bagi orang kurang upaya dari RM250 menjadi RM300 dan meningkatkan kadar elaun kecacatan. 


             

Next Post Previous Post
1 Comments
  • Unknown
    Unknown 29 December 2020 at 13:39

    Sokong sangat2.tpi kenapa ya susah sangat nak lulus untuk buat permohonan baru..selalu alasan anak ramai n anak2 dan besar.tpi ramai anak n dan besar panjg semua.tdk semestinya boleh tanggung ibu-bapa.coz masing2 dan ada comitment sendiri..mohon pencerahan..

Add Comment
comment url

You may also like